Időpont: Március 20. péntek 18 óra ELHALASZTVA!
Április 24. péntek 18 óra ELHALASZTVA!
Május 15. péntek 18 óra ELHALASZTVA!
Díja: 1000 Ft/alkalom

Apa hol vagy? – az apaságról tabuk nélkül

Léder László pszichológus előadássorozata Pestszentimrén:

  • Március 20. péntek 18 óra: Rózsaszín viharfelhők. A gyermekvállalásról őszintén
  • Április 24. péntek 18 óra: Válásmegelőzés apa szemmel, avagy ne rontsd el, amit nem muszáj
  • Május 15. péntek 18 óra: Meglepő részletek egy gyedi lovag naplójából

Csempésszük vissza az apákat a családjainkba!

Miként, minek a hatására fogalmazódott meg az Apa Akadémia gondolata?

Nagyon régóta érdekel az apaság lélektana. Már a pszichológia szakon, az egyetemen észrevettem, hogy szinte szó sem esik az apák szerepéről, amikor családokról vagy gyereknevelésről beszélünk. Amikor én is apa lettem, elhatároztam: létrehozok egy fórumot, ahol apák és anyák beszélgethetnek erről a kérdésről. Így született meg az Apa Akadémia.

Hogy működik, és miben segíthet a szülőknek az Apa Akadémia?

Akik eljönnek, nagyon izgalmas témákról hallhatnak előadásokat. Hogyan születik az apaság? Van-e apai ösztön? Tényleg el tud látni egy apa is egy újszülöttet? Miért van az, hogy az “apás gyerekek” jobban teljesítenek az iskolában és szerencsésebb lesz a házasságuk? Mi egy apa feladata, ha kamaszok lesznek a gyerekei?

Önnek személy szerint mit jelent az apaság élménye?

A legmélyebb emberi élmény a saját születésünk után, amikor saját gyerekünk születik. Hiszem, hogy minden férfinek igazi ugródeszka az életében, ha megélheti az apa-szerepet.

Mit gondol, milyen nehézségek, elvárások nehezednek napjainkban az apákra?

A legfontosabb akadály a fejünkben van, amikor azt hisszük, hogy a gyermeknevelés egy anya feladata, és ehhez az anyák jobban is kell, hogy értsenek. Ez egész egyszerűen városi legenda. A másik nagy akadály a munka-magánélet kérdése. Sajnos legtöbbször az apáktól várjuk a család megnövekedett anyagi terheinek előteremtését. Így pedig nem lehet jó apának lenni.

Meséljen legújabb könyvéről, a Csendes Apa-forradalomról! Mi inspirálta a megírásában? Mit jelent tulajdonképpen az “apa-forradalom”?

A könyvet nagy örömmel és szeretettel írtam. Igazából kiírtam magamból az elmúlt évek apa tapasztalatait és élményeit. Hogy mi az apa-forradalom? Az, hogy apaként és anyaként a szívünk legmélyéig hisszük és valljuk, hogy egy gyermeknek pontosan ugyanakkora szüksége van egy apára, mint egy anyára.